/ 12 Jul

Een succesvolle carrièreswitch maken? Zo pak je het aan

Het maken van een carrièreswitch is een spannende, maar ook bevrijdende stap in je loopbaan. Of je nu op zoek bent naar een betere balans tussen werk en privé, een hogere salarisschaal of gewoon een geheel nieuwe uitdaging zoekt, het veranderen van loopbaan brengt altijd verandering en nieuwe kansen met zich mee.

Maar wat als je niet de juiste diploma's hebt voor je nieuwe droomcarrière? Geen zorgen! Met de juiste strategieën en stappen kun je je omscholen en succesvol een carrièreswitch maken. In dit blog geven we je daar een aantal tips voor.

1. Doe zelfreflectie en onderzoek

Voordat je een carrièreswitch maakt, is het belangrijk om te reflecteren op je interesses, vaardigheden en waarden. Zie het als een dubbelcheck om er zeker van te zijn dat je de juiste stap zet. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat zijn mijn passies en interesses?
  • Welke vaardigheden heb ik al die overdraagbaar zijn naar een nieuwe carrière?
  • Wat zoek ik in een nieuwe baan qua werkomgeving, cultuur en balans?

Onderzoek daarna de industrieën en functies die aansluiten bij je bevindingen. Lees blogs, bekijk video's en praat met mensen die al werken in de sector waarin je geïnteresseerd bent. Zo krijg je een concreet beeld van de mogelijkheden en ontdek je hoe je toekomstige werkdag eruitziet.

2. Breng vaardigheden en diploma’s in kaart

Voor elke carrière zijn er bepaalde vaardigheden en kwalificaties nodig. Maak een lijst van de vereisten voor de functies die je aanspreken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Specifieke vaardigheden
  • Technische kennis
  • Certificeringen en diploma's

Bekijk vacatures en bedrijfswebsites om een goed beeld te krijgen van wat er nodig is qua vaardigheden en papieren. Kom je er niet uit? Weet dan dat er in veel gemeenten regionale mobiliteitsteams zijn waar je gratis loopbaanadvies kunt krijgen. Zo is Groei Vooruit bijvoorbeeld een initiatief voor Regio Zwolle, waar vanuit onder andere loopbaanadvies in Dronten wordt gegeven.

Vind hier een regionaal mobiliteitsteam in jouw gemeente.

3. Volg opleidingen en cursussen

Als je tot de conclusie komt dat je bepaalde vaardigheden of kennis mist, kun je kijken naar opleidingen en cursussen waarmee je dat kunt oplossen. Goed om te weten: voor veel opleidingen zijn er mogelijkheden om in de avonduren te studeren of online, i.p.v. klassikaal.

Daarnaast zijn er steeds meer werkgevers die door personeelstekort aanbieden om je omscholing te betalen. Dit neemt in ieder geval de financiële drempel voor je weg, mocht je die ervaren.

4. Ga netwerken

Netwerken is een belangrijk onderdeel bij het maken van een carrièreswitch. Het kan je helpen om meer te leren over de industrie, vacatures te vinden en jezelf te introduceren bij potentiële werkgevers.

Enkele manieren om te netwerken zijn:

  • LinkedIn: Maak een professioneel profiel aan en verbind je met mensen in je gewenste industrie.
  • Netwerkevenementen: Bezoek evenementen, seminars en conferenties in je nieuwe vakgebied.
  • Informational interviews: Vraag professionals in het veld om een gesprek om meer te leren over hun werk en tips te krijgen.

5. Optioneel: vrijwilligerswerk en stages

Vrijwilligerswerk en stages zijn geweldige manieren om ervaring op te doen en je vaardigheden in de praktijk te brengen. Ze kunnen je ook helpen om je netwerk uit te breiden en een voet tussen de deur te krijgen bij bedrijven.

6. Pas je CV aan

Wanneer je solliciteert naar nieuwe functies, zorg er dan voor dat je CV is afgestemd op je nieuwe carrière. Benadruk relevante overdraagbare vaardigheden, ervaringen of opleidingen die je hebt gevolgd.

7. Bereid je voor op gesprekken

Tijdens sollicitatiegesprekken, maar ook tijdens het netwerken, zul je waarschijnlijk vragen krijgen over je carrièreswitch. Zorg daarom dat je daar goed over hebt nagedacht, zodat je niet met een mond vol tanden komt te staan.

Op die manier kom je niet alleen enthousiaster over, maar laat je ook zien dat je goed hebt nagedacht over jouw carrièreswitch en het dus een weloverwogen beslissing is om je om te scholen.

Wat is jouw tip?

Heb je een goede aanvulling voor dit artikel? Schroom dan niet om het met ons te delen en mail ons even. Alvast bedankt.

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Bewustebedrijvengids.nl