/ 13 Aug

Werken als zzp’er in de zorg

Werken als zzp’er in de zorg: de voor- en nadelen

Overweeg je om als zzp’er in de zorg aan de slag te gaan en twijfel je of het een goede stap is? Dan is dit blogartikel voor jou. We behandelen namelijk de voor- en nadelen. Dit zijn ze:

Voordelen om als zzp’er in de zorg te werken

  • Grip op je agenda: als zzp’er bepaal je zelf welke opdrachten je wel en niet aanneemt. En als je behoefte hebt aan vrije tijd dan kun je dat zo regelen.
  • Afwisseling in je werk: doordat je voor verschillende opdrachtgevers kunt werken en verschillende soorten opdrachten aan kunt nemen, is de afwisseling in je werk behoorlijk groot. Dat zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is.
  • Geen of minder werkoverleg: als zelfstandige zorgprofessional heb je niet of nauwelijks werkoverleg. En naast de administratie voor de cliënten heb je weinig te maken met administratieve handelingen waarmee medewerkers die in loondienst werken wel te maken hebben.
  • Zelf je uurtarief bepalen: als zzp’er ben je vrij om het uurtarief te hanteren dat jij passend vindt voor het werk dat je doet. Natuurlijk moet je realistisch blijven en jezelf niet uit de markt prijzen. Maar zeker als er een tekort is aan zorgpersoneel kan het zelf bepalen van je uurtarief financieel gunstig zijn.

Nadelen om als zzp’er in de zorg te werken

  • Je moet je eigen boontjes doppen: als zelfstandige zorgprofessional ben je zelf verantwoordelijk voor een gezonde bedrijfsvoering. Wanneer je ziek bent of vrij neemt, krijg je geen salaris. Bovendien heb je geen recht op een WW-uitkering. Het opbouwen van een financiële buffer is dus noodzakelijk.
  • Je hebt geen collega’s: natuurlijk kun je met andere zorgverleners sparren, maar doordat je niet bij werkoverleggen aanwezig bent en je geen bedrijfsuitjes hebt, kan het best eenzaam zijn als zelfstandig zorgprofessional.
  • Pensioen en verzekeringen moet je zelf regelen: als je in loondienst werkt, wordt het pensioen en de verzekeringen via de werkgever geregeld. Als zelfstandige moet je dat allemaal zelf organiseren. Los van het regelwerk moet je ook zorgen dat je de premies kunt blijven betalen. Dat brengt dus een bepaalde financiële druk met zich mee.
  • Opdrachten krijgen kan lastig zijn: ondanks de grote vraag naar personeel in de zorg kan het als zzp’er lastig zijn om bij zorginstellingen binnen te komen. Met name grote zorginstellingen doen vaak alleen zaken met zorgbemiddelingsbureaus. De reden hiervoor is dat dergelijke bureaus bij ziekte voor vervanging kunnen zorgen. Bovendien heeft een bemiddelingsbureau in de zorg goede relaties met zorginstellingen. Daardoor weten ze welke zorgprofessionals op zowel vakinhoudelijk als persoonlijk vlak een goede match zijn.
  • Vakbekwaam blijven: natuurlijk moeten zorgmedewerkers in loondienst ook vakbekwaam lijven. Maar als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk om vakbekwaam te blijven. Sterker nog, opdrachtgevers stellen als eis dat je de vereiste trainingen voor zorgprofessionals volgt. Het volgen en betalen van trainingen komt op je eigen bordje terecht.

Wat is wijsheid?

Wat wijsheid is heeft met name te maken met hoe je als persoon tegen de voor- en nadelen van het werken als  zzp’er in de zorg aankijkt. Vind je het geen probleem om je zaakjes zelf te regelen en spreekt de vrijheid van het ondernemerschap je aan? Dan raden wij je aan om als zelfstandige te starten en je bij een zorgbemiddelingsbureau in te schrijven.

Zie je het niet zitten om allerlei zaken zelf te regelen en geeft het idee van financiële onzekerheid je veel stress? Dan raden we je aan om in loondienst te blijven werken.

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Bewustebedrijvengids.nl